Beste Datingsites

Speeddating: Wat is het en hoe werkt het?

Speeddating is weer helemaal op de weg terug. De laatste jaren is deze manier van dating voor sommige singles succesvol geweest. Is het speeddaten dus ook wat voor jou? Lees hier wat het is, hoe het werkt, en hoe je ermee kunt beginnen.

Wat is Speeddating?

Zoals de naam ook aangeeft krijg je bij Speeddating in een korte periode meerdere verschillende personen te spreken. Aan de basis hiervan ligt de theorie dat je gewoonlijk binnen enkele minuten al weet of je de persoon aantrekkelijk of interessant vindt. Door het speeddaten kun je dus veel tijd winnen omdat je veel verschillende personen een aantal minuten spreekt, waardoor je al goed een keuze kan maken.

De meeste speeddates duren 3 minuten. Korter kan ook, zo is 1 minuut per speeddate niet ongewoon. Binnen de speeddate zelf kun je zelf de onderwerpen van gesprek kiezen. De speeddates vinden gewoonlijk plaats door middel van speciale events, waarvoor je een vast bedrag per keer betaalt.

Hoe gaat een avondje speeddating in zijn werk?

Een speeddating event zorgt ervoor dat er van mannen en vrouwen ongeveer evenveel aanwezig zijn. De personen worden dan willekeurig aan elkaar gekoppeld voor de eerste speeddate. De meeste organisatoren hebben als doelstelling dat iedereen minstens 10 personen te spreken kan krijgen. Dus een minimum van 10 speeddates op een avond, al is tot 20 dates ook gangbaar. Deze events vinden vaak plaats op een centrale locatie in een stad.

Tijdens de speeddate wordt je naast of tegenover je betreffende date geplaatst. Als iedereen gereed is gaat een timer lopen. Na 3 minuten is de date klaar en verhuizen de mannen naar de volgende stoel. De vrouwen blijven gewoonlijk zitten. Je hebt hiervoor 1 minuut de tijd voordat de volgende speeddate begint.

Na elke speeddate kun je op een kaart aankruisen of je de gesproken persoon nog eens wilt zien. Na alle speeddates worden deze matchkaarten verzameld door de organisatie. Deze kijkt vervolgens welke personen elkaar allemaal hebben aangekruist. Is er wederzijdse belangstelling dan krijgen deze personen een email met de contactgegevens van de andere persoon, en kan er een tweede “echte” afspraak worden ingepland.

Speeddating tips

Bij speeddating is het vooral belangrijk dat je relaxed bent en dicht bij jezelf blijft. Je kunt je wel heel anders voordoen dan dat je bent, maar vroeg of later zullen andere daar toch doorheen prikken. Verder zijn er de volgende handige tips om mee te nemen:

  • Het is normaal als je een beetje nerveus bent voordat je begint (of je je aanmeldt voor een event). Dit hebben veel mensen. Je moet hier gewoon even doorheen. Je zult zien dat wanneer het evenement eenmaal is begonnen, dit gevoel verdwijnt en dat het erg leuk wordt.
  • Als je lacht, positief en vrolijk bent dan zul je dit ook terugkrijgen van anderen.
  • Praat niet teveel over droge onderwerpen zoals werk, politiek of religie. Je kunt je werk bijvoorbeeld wel noemen maar vaak krijg je een betere match als je praat over dingen die leuk vindt om te doen in je vrije tijd.
  • Stel open vragen, geen gesloten vragen.
  • Het kan helpen om thuis een losse beschrijving van jezelf te maken, waarbij je opschrijft welke dingen je leuk vindt om te doen, wat je passies zijn en wat je dromen zijn. Maak tevens een aantal open vragen voor de ander, op onderwerpen die jij belangrijk vindt. Volg deze beschrijving niet tot de puntjes bij het speeddaten, maar het geeft je een handvat om je op te baseren bij de gesprekken.
  • De kleding die je aandoet is een belangrijke factor. Dus kleed je zoals je zou doen op een eerste date.
  • Praat niet alleen over jezelf. Idealiter is de tijd per speeddate evenredig 50/50 verdeeld tussen jou en de ander.

Ga naar het speeddate evenement zonder veel verwachtingen. Geef je dates voldoende de tijd, wie weet kom je zo nog voor verrassingen te staan! En het is altijd een goede plek om contacten of vrienden op te doen.

De voordelen en nadelen van speeddaten

Er zitten aan het speeddaten een aantal voordelen maar ook nadelen. Een voordeel is uiteraard dat je direct fysiek veel potentiële kandidaten ziet. Daarbij zijn de perioden van contact kort en afgestemd. Vind je iemand niet leuk dan kun je snel weer door, en vind je iemand wel leuk dan kun je altijd nog een vervolgafspraak maken.

Een nadeel van speeddating is dat het tijd kost. Het komt veelvuldig voor dat er bij een speeddating evenement er geen leuke partners voor je bijzitten. Daarnaast zul je uiteraard niet te hoge verwachtingen moeten hebben van een potentiële partner. Ga je veel speeddating evenementen doen dan zal het ook prijzig kunnen worden.

Als alternatief voor het speeddaten kun je online datingsites proberen. Feitelijk maak je dan eerst de keuze online, vanuit je eigen omgeving, waarbij je goed partners kunt kiezen op kenmerken die jij belangrijk vindt. Online dating kan zo een stuk makkelijker en efficiënter zijn!